Binnenkort verplicht asbestattest bij verkoop van woningen ouder dan 2001 naar nieuws overzicht

22 September 2022

Wenst u uw huis te verkopen en werd het vóór 2001 gebouwd? Dan bent u vanaf 23 november 2022 verplicht een asbestattest voor te leggen.   

Wat is asbest?

Asbest is een stof die decennialang op allerhande manieren in bouwmaterialen verwerkt werd. Asbest bleek echter gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen en het gebruik ervan werd verboden in 2001. 

Wat is een asbestattest?

Op het asbestattest zal staan waar er eventueel nog asbest in het huis zit, in welke staat het asbest is en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden . Een asbestattest is dus het rapport van het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. De makelaar of notaris neemt de informatie die in het attest staat op in de verkoopovereenkomst en uiteindelijk ook in de notariële akte.

Vanaf 2032 wordt het asbestattest algemeen verplicht voor iedere eigenaar van een woning of gebouw van vóór 2001, ook wanneer er geen sprake is van een verkoop.

Door wie wordt het asbestattest opgemaakt?

Het asbestattest wordt opgemaakt door een gecertificeerd asbestdeskundige. Deze zal aan de hand van een inventarisatie controleren waar er asbest in het gebouw aanwezig is en in welke toestand de asbesthoudende materialen zijn. Zijn bevindingen worden ingegeven in de databank van de OVAM die uiteindelijk het asbestattest aflevert.

Mocht u hierover nog vragen hebben informeren wij u graag. Vastgoedkantoor Immo-Team zal eveneens samenwerken met gecertificeerde asbestdeskundigen voor het verkrijgen van een asbestattest bij de verkoop van uw huis.

 

Bron: OVAM

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons